De multe ori în activitatea noastră am fost întrebați care sunt posibilitățile legale ale unei persoane care a fost jignită în public sau despre care se spun lucruri ce-i aduc atingere reputației și onoarei de a obține despăgubiri pentru daunele morale care i s-au cauzat.
Fără a aduce ceva inedit acestui subiect, iată câteva idei pe care ne-am gândit că ar fi bine să le cunoașteți în cazul în care vă veți confrunta cu o asemenea situație.
În Vechiul Cod Penal, la articolele 205 și 206 erau incriminate astfel de fapte sub denumirea de insultă și calomnie, avănd următorul conținut:
- Art. 205 „Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.”
- Art. 206 “Afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară ori dispreţului public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Prin art. 1 punctul 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea și completarea codului penal aceste infracțiuni au fost abrogate, astfel că insulta și calomnia nu mai sunt infracțiuni. Așadar, aceste fapte nemaifiind pedepsite de legea penală, ce e de facut? Dacă ați fost insultat sau calomniat, veti putea să vă adresați unei instanțe civile pentru a atrage răspunderea persoanei care v-a creat un prejudiciu adus onoarei, demnității sau reputației dumneavoastră.
În intentarea unui astfel de proces vă veti putea folosi de următoarele prevederi legale:
- Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, care la art. 2, punctul 1 prevede că: „ Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte ... (1)săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice. ” Important: trebuie să puteți dovedi ceea ce susțineți. Indicat ar fi să aveți martori. De asemenea, ajutorul provenit de la o persoana cu pregătire și experiență în domeniu v-ar putea maximiza șansele de câștig.
- Noul Cod Civil prevede la art. 252 ocrotirea personalității umane, astfel: “Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, intimitatea vieţii private, libertatea de conştiinţă, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică ”.
- Art. 1349 din Noul Cod Civil prevede că: “Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.”
- Art. 1357 și următoarele din Noul Cod Civil prevăd condițiile răspunderii delictuale pentru fapta proprie, criteriile particulare de apreciere a vinovăției, precum și repararea prejudiciului suferit.
Important: trebuie să observați dacă sunt îndeplinite condițiile generale ale răspunderii civile delictuale, adică: a) existența prejudiciului; b) existența faptei ilicite; c) existența raportului de cauzalitate dintre fapta ilicită și prejudiciu; d) existența vinovăției.
De asemenea, vă puteți folosi de prevederile Constituției României referitoare la libertatea de exprimare, care, la art. 30, alin. 6 prevede că: “Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.” Mai mult, Noul Cod Civil prevede la art. 253 care sunt mijloacele de apărare a drepturilor nepatrimoniale.
Prin urmare, dacă ați fost insultat sau calomniat și puteți dovedi acest lucru, aveți dreptul de a solicita instanței civile repararea prejudiciului ce v-a fost adus, prin acordarea de daune morale. Daunele morale sunt despăgubiri care se stabilesc de către instanța de judecată, prin aprecierea în raport cu consecințele negative suferite pe plan fizic și psihic, importanța valorilor lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost percepute, măsura în care a fost afectată situația familială, profesională și socială.
Sub acest aspect, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit în cauza Tolstoy contra Regatului Unit că: “despăgubirile trebuie să prezinte un raport rezonabil de proporţionalitate cu atingerea adusă, având în vedere, totodată, gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite, intensitatea şi gravitatea atingerii adusă acestora.”
De asemenea, foarte important de avut în vedere este și faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o decizie irevocabilă a statuat faptul că rețeaua de socializare Facebook are caracter public și, prin urmare, postările jignitoare sau calomnioase pot fi sancționate.
În speranța că v-am adus unele lămuriri referitoare la posibilitățile legale de a trage la răspundere o persoană care v-a insultat sau calomniat, vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare.